V IT platí, buď je to jednička, nebo nula.

27. 10. 2014 10:00:00
Jak si vede náš stát v IT? Mám pocit, že je to něco jako Vyspělé ekonomiky vs. Česká republika: 1:0. Je to jistě dáno tím, že stát, který kdysi patřil mezi nejvyspělejší ekonomiky světa, zdevastoval historicky nefunkční sociální model, který reprezentoval minulý režim. Režim, který nás naučil, že nejdůležitější je držet se zpátky. Úspěch byl nepřípustný a přísně trestán. Pro odvětví jako je např. vývoj software, kde je svobodné myšlení nezbytné, byl tento sociální systém značně nehostinné prostředí. Od velkého krachu, kdy tento systém zkolaboval, uběhlo téměř čtvrt století. Úmyslně používám kosmologický termín velký krach Stephena Hawkinga. Tak jako vesmír začal velkým třeskem, tak výše uvedený sociální systém odstartoval velkým třeskem na bitevní lodi Aurora. Pojďme se tedy podívat, jaké výsledky po 25 letech dosáhla naše ekonomika v odvětví IT. Klidně bych na tomto místě mohl článek ukončit tečkou a bylo by vše v pořádku. Úkol splněn.

Kde nic není ani čert nebere...

Trochu žertuji, úplně beznadějné to není. Ale asi nebudu daleko od pravdy, když budu tvrdit toto: pokud se zeptáte běžného občana ČR, pak pravděpodobně bude jmenovat jako první - velkou blamáž s nasazením IT systému pro správu registru vozidel. Pravděpodobně to bylo nevyhnutelné, bohužel jsme zatím státem, kde schopnosti jsou až na druhém místě (v lepším případě). Ono mezi námi, to že má firma Kalouskovsky "emerickej" název ještě zdaleka neznamená, že klima ve firmě bude taky "emerykn". Zodpovědnost je termín, který je často skloňován u přijímacího pohovoru. Ale je vám tato zodpovědnost také předána i po té? Můj pocit je, že v tomto nám ještě chybí ta zdravá a opravdová Americká sebedůvěra, respektive víra ve schopnosti jednotlivce. I přesto, musím uznat, že jsou u nás společnosti, které úspěchu dosáhly. Paradoxně jedna z nejúspěšnějších českých firem, zde téměř není známá. Svým produktem Kentico EMS, se tato společnost postavila čelem kolosu Microsoft a nabídla lepší alternativu informačního systému SharePoint. Kentico software byla agenturou Deloitte označena za nejrychleji se rozvíjející českou IT firmu. Alespoň na poli informačních systémů tedy náš stát má co nabídnout.

Suverén nebo suterén?

Zkusme se pro změnu na věc podívat z pohledu uživatele. Zdá se, že český trh je poměrně přizpůsobivý a český uživatel po seznámení se s produktem nemá problém jej využívat. V září jsem byl na IT konferenci, kde agentura GFK neoficiálně oznámila výsledek výzkumu, podle kterého je Česká republika na 1 místě v EU v online nákupech. Docela slušně se také naši uživatelé vezou na vlně sociálních sítí. Toto jde, řekl bych až nechutně do extrému v TV reklamách na produkty nejmenovaných telefonních operátorů. Možná to souvisí se naší historickou zkušeností, a tak se český uživatel nemůže nabažit najednou nabyté "cyber svobody", které sociální sítě nabízí. Na úspěchu sociálních sítí se samozřejmě snaží vydělat spousta společností, včetně těch největších. Ovšem střízlivým pohledem mohu vážně zapochybovat o skutečném přínosu, které společnostem sociální sítě, myšleno soukromé sítě mohou přinést. Velké společnosti, kterým sociální sítě patří, mají v ruce hračku, která má nepopiratelně z hlediska budoucnosti potenciál. Nicméně hrozí riziko, že tuto hračku mohou snadno znehodnotit a způsobit tím splasknutí bubliny, kterou business "nalepený" na sociální sítě představuje. Zejména u Facebooku, vzhledem k „faux pas“, které majitel této sítě ukázal s nejmenovaným podnikovým informačním systémem u mne blikají všechny varovné kontrolky. Uvidíme, zda nám budoucnost nepřinese zase nějaký nový „izmus“. Co třeba Cyber Fašismus...

Autor: Roman Kubánek | pondělí 27.10.2014 10:00 | karma článku: 6.71 | přečteno: 507x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 64 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 132 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 6.39 | Přečteno: 115 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 38.12 | Přečteno: 924 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 34.18 | Přečteno: 3427 | Diskuse
Počet článků 7 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 522

Jsem nezávislý profesionál v oboru Informačních technologií. Zabývám se vývojem software a využitím informačních systémů v podnikové sféře. Mezi mé hobby patří historie a výzkum vesmíru.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...